Hacamat
Hacamat, terapötik bir etki için akupunktur noktasında veya yaralanma bölgesinde bir vakum oluşturulması; diğer bir deyişle silikon, plastik veya cam kupaların cilt üzerine yerleştirilmesi ve toksik kanın steril şartlarda deri üzerine çizikler atılarak, vakumlanarak dışarı alınması işlemidir.
Hacamat Nedir?
Hacamat, Sağlık bakanlığı tarafından onaylı sertifikalı eğitim programını tamamlamış doktor tarafından uygulanan geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemidir. Kan, vücuttaki her doku ve organın çalışması için gerekli olan oksijeni ve diğer mineralleri içerir. Dolaşım adı verilen bu süreçte kan düzenli olarak vücutta dolaşır. Deri altında birikmiş olan kan bağışıklık sistemimizi olumsuz yönde etkileyerek birçok hastalığa neden olmaktadır. Hacamat uygun zamanlarda belli aralıklarla steril ve usulüne uygun olarak yapılırsa, vücutta biriken toksik maddeler, ağır metaller, serbest radikaller, kullanılan ilaçların ve hormonlu gıdaların vücutta bıraktığı zararlı maddeler vücudumuzdan uzaklaştırılmış olur.
Hacamatın kuru ve ıslak olmak üzere iki türü vardır. Kuru hacamat için doktor alkol, şifalı bitkiler veya kâğıt gibi yanıcı bir maddeyi cam bardağa koyar ve ateşe verir. Ateş söndükten sonra bardak baş aşağı derinin üzerine yerleştirilir. Bardak içindeki hava soğuduğunda bir vakum yaratılır. Bu da cildin yükselmesini ve kan damarlarının genişlemesini sağlar. Bardak, genellikle yaklaşık 3-10 dakika yerinde bırakılır. Ayrıca bu işlemler cam yerine tek kullanımlık plastik kupaların vakumlanması ile de yapılabilir.
Islak hacamatta ise cam bardak veya plastik kupa vakum işleminden sonra ciltte küçük bir kesi oluşturulur. Böylece zehirli kan ve sıvıların salınması sağlanır.
Doktorlar, bu prosedürleri steril tıbbi koşullar altında gerçekleştirir ve hastalar nadir durumlar dışında bir rahatsızlık hissetmez. Bununla birlikte, özellikle kupanın yaralanmaya maruz kalan bir yere yerleştirilmesi durumunda deri geçici olarak kırmızı, mavi veya mora dönebilir.
Koyu renkler genellikle durgunluğu, açık renkler vücutta bir maddenin eksikliğini, lekeler ise bazı tıkanıklıkları veya toksinleri işaret edebilir. Çok koyu kırmızı bir renk, toksinlerin ciddi şekilde durgunluğu ve kötü dolaşım anlamına gelebilir. Bunlar, vücudun en çok dikkat gerektiren kısımları olma eğilimindedir. Bu izlerin iyileşmesi oldukça uzun zaman alabilir. İyileşme; yaralanma oldukça yeniyse 3 güne kadar, yaralanma daha uzun süre tedavi edilmemişse 2 haftaya kadar devam edebilir. Bu durum nadiren ağrılıdır ve genellikle sadece birkaç gün sürer. Renk değişikliği azaldığında tedaviye devam edilebilir.
Vakum işleminin hasta için çok rahatsız edici olması durumunda kaplar kişilerin rahat edebileceği şekilde yeniden ayarlanabilir. Hacamattan kaynaklanan morluklar ağrılı değildir ve yaklaşık bir hafta sürer.
Bu uygulama hemen hemen herkes için güvenli olsa da hacamatın aşağıdaki kişilere yapılmaması tavsiye edilir:
- Küçük çocuklar
- Kalp sorunu olan kişiler
- Kan sulandırıcı ilaçlar kullananlar
- Açık yaraları veya herhangi bir kanaması olanlar
- Hamile kadınlar
- Varisli damarlara sahip olanlar
Hacamat Neden Yapılır?
Hacamat, aşağıdaki durumların tedavisinde kullanılabilir:
- İmmün Bağışıklık Sistemi Güçlendirme,
- Fibromiyalji Sendromu,
- Romatizma! Hastalıklara ait Kronik Ağrı,
- Eklem-Hareket Kısıtlığı, Sabah Tutukluğu, Yorgunluk Gibi Durumlar
- Kas-İskelet Sistemi Mekanik Ağrıları,
- Diz Ağrısı (Osteoartrit vb.),
- Migren ve Gerilim Tipi Baş Ağrısı,
- Uyku Bozuklukları,
- Nevraljilere Bağlı Ağrılar,
- Plantar fasiit
- Omuzlarda, sırtın üst kısmında, kalçada ya da ağrı
- Karpal tünel sendromu
- Doğurganlık ve jinekolojik bozukluklar
- Artrit ve fibromiyalji gibi romatizmal hastalıklar
- Astım, bronşit, zatürre ve soğuk algınlığına bağlı göğüs tıkanıklığı gibi bazı solunum sorunları
- İrritabl bağırsak hastalığı
- Migren ya da baş ağrısı
- Yüksek tansiyon (hipertansiyon)
- Stres
- Detoks
- Siyatik
- Parkinson hastalığı
- Anemi ve hemofili gibi kan hastalıkları
- Ürtiker
- Adet düzensizliği
Hacamat Faydaları Nelerdir?
Hacamatın olası faydaları şu şekildedir:
- Kaslara ve hücrelere kan akışının ve dolaşımın iyileştirilmesi
- Hücrelere taşınan oksijenin artması
- Fazla sıvı ve toksinlerin boşaltılması
- Kas düğümlerinin ve gerginliğinin azaltılması
- Miyofasiyal dokunun pasif olarak uzatılması
- Etkilenen bölgenin hareket aralığının artması
- Kolajen üretiminin ve doku onarımının artması
- Kas spazmlarının hafiflemesi
- İnflamasyonun azalması
- Stres seviyelerinin azalması
- Selülit ve cilt deformasyonlarının azalması
- Lenfatik sistemin detoksifiye edilmesi
Hacamatın diğer faydaları arasında ciltteki toksinlerin uzaklaştırılması sayesinde sivilcelerin azalması, metabolizmanın artması, kabızlığın giderilmesi ve sindirimin iyileştirilmesi yer alır.